Oftewel “Ata Whena” zoals de Maori dit gedeelte van Nieuw Zeeland vroeger noemden… het fjordland. Gisteren heb ik hier in Te Anau (waar ik nu verblijf) een film gezien die zo heet en dat was echt adembenemend mooi. Een heel groot afgelegen en bijna ondoordringbaar natuurgebied met allemaal bergen, fjorden en meren met weelderig begroeide hellingen en besneeuwde bergtoppen. Een helikopterpiloot die hier al 25 jaar rondvliegt heeft een camera op zijn helikopter gemonteerd en van 2 jaar filmmatriaal echt een geweldige film gemaakt. Om deze film te vertonen hebben ze hier zelfs apart een bioscoop gebouwd. De DVD heb ik daarna gekocht dus die wordt bij thuiskomst op verzoek getoond…

Probleem is alleen dat je die bergtoppen lang niet altijd kan zien vanwege de ENORME hoeveelheid regen die hier valt per jaar. Als de wolken weggaan heb je dan wel een prachtig uitzicht. Vandaag ben ik naar de Milford Sound (Op deze computer kan ik mijn foto’s niet uploaden, dus maar even een linkje naar een foto voor degenen die niet weten waar ik het over heb http://photo.net/philg/new-zealand/milford-sound.jpg) gereden, het enige fjord hier dat je per weg kan bereiken. Voor zonsopgang zat ik al in de auto om op tijd op de boot te zijn voor de eerste rondvaart door het fjord, helemaal tot aan de Tasmanian Sea.

Bij aankomst was het nog redelijk zonnig en was de Mitre Peak (die uit het water meteen naar een ongelooflijke 1700meter uit het water opstijgt) nog zichtbaar. Voor de rest van de dag was die gehuld in de wolken die samen met de zon dit schaduwland zo geheimzinnig en mooi maken. Tijdens de bootreis hebben we nog een hele grote school dolfijnen gezien en hier en daar een verdwaalde zeehond op de rotsen.

De weg naar dit fjord is echt adembenemend mooi met overal om je heel kaarsrechte rotswanden die honderden meters omhoog steken, overal watervallen die kristalhelder water naar beneden donderen en prachtige door gletjsers gevormde valeien. Op de weg terug vanuit de Milford Sound heb ik her en der wat wandelingen gemaakt.

Eigenlijk was het de bedoeling om te gaan duiken in het fjord. Er is hier namelijk een heel bijzonder verschijnsel, want door het feit dat er hier zoveel regenwater naar beneden komt is er een permanente laag zoet water van zo’n 6 meter bovenop het zoute water waardoor er weinig licht in het water doordringt. Hierdoor vind je op een redelijk geringe diepte zwart koraal en ander gedierte dat je normaal op een diepte tegenkomt waar je als recreatief duiker niet bijkomt. Dus ik had me opgegeven bij een duikcentrum om vandaag te gaan, maar omdat er niet meer gekken waren die zich hadden opgegeven om in dit koude donkere water te gaan duiken ging de trip niet door.

Misschien kijg ik nog een tweede kans als ik van de driedaagse wandeling terugkom waaraan ik vrijdag ga beginnen… ik hoop het! Ik vandaag toch wat van het onderwaterleven kunnen meepikken want ze hebben een onderwaterobservatie platform op negen meter gemaakt. Helaas deze keer dus geen duiken!!! Dan maar wachten tot ik naar het noorden ga…

Morgen ga ik twee dagen naar de Doubtful Sound (http://www.motorhomehire.co.nz/images/doubtful%20sound.jpg), een ander fjord hier inde buurt, maar wat veel moeilijker te bereiken is (eerst een stuk varen over een meer, dan een stuk in de bus en dan weer een stuk varen) en daardoor ook een stuk rustiger. Ik ga met een groep van 8 mee op een boot en we gaan in de stille baaien wat rondvaren, vissen, kayakken en hopelijk weer dolfijnen spotten die in deze wateren wonen.

Als ik daarvan terugkomt ga ik beginnen aan de driedaagse Kepler Track, een van de zogenaamde “Great Treks” van Nieuw Zeeland. Drie dagen wandelen door het machtige fjordland met overnachtingen in berghutten. Daar heb ik heel veel zin in!

Daarna wordt het weer tijd om hier te vertrekken en nog verder naar het zuiden te trekken, met waarschijnljik ook een bezoekje aan Stewart Island. Weer verder met de bus, waar ik helemaal niet meer in wil zitten eigenlijk. Dat is de enige grote fout die ik tot nu toe heb gemaakt… en buspas kopen, ipv een auto huren/kopen. Zonder auto ben je toch wel beperkt hier… wie weet komt er binnenkort toch maar een auto onder mijn kont ipv een busstoel. Maar voorlopig heb ik nog geen auto nodig, want wordt het vooral varen en wandelen!!!

Hopelijk de volgende keer weer wat foto’s.

Seeya!